Kā kopt rotas?

sieviete mazgā savu zelta ķēdīti

Izvēloties zelta vai sudraba rotas, vērā visticamāk tiek ņemti daudzi un dažādi faktori, viens no tiem ir arī kopšana. Juvelierizstrādājumu interneta veikals “Gredzentiņš” eksperti apkopojuši būtiskākos ieteikumus, kā kopt rotas, kā maksimāli pagarināt to kalpošanas ilgumu.

Sudraba lietu kopšana

Lielākais sudraba rotu trūkums – laika gaitā tās apsūbē, kļūst tumšākas, jo sudrabs reaģē uz gaisā esošo sērūdeņradi un apkārt esošo sēru, mitrumu un citām vielām. Lai no tā izvairītos, rotas pēc noņemšanas jānoslauka ar sausu lupatiņu, jāievieto slēgtā kastītē ar auduma iekšpusi vai citos slēgtos iepakojumos, piemēram, aizveramos plastmasas maisiņos. Neiesakām rotas glabāt vannas istabas telpā, jo tajā ir paaugstināts mitruma līmenis, kas veicina ātrāku apsūbēšanu. Piesardzība jāievēro, arī veicot dažādus mājas darbus, izmantojot telpu uzkopšanas līdzekļus, apmeklējot sporta zāli, solāriju, pirti baseinu utt. Jo piesardzīgāk apiesieties ar rotām, jo ilgāks būs to kalpošanas laiks.

Ja tomēr sudrabs ir mainījis krāsu, apsūbējis, to ir iespējams labot. Pieejami dažādi speciālie juvelierizstrādājumi kopšanas līdzekļi, kā arī dažādas pulēšanas lupatiņas. Mājas apstākļos rotas var notīrīt arī ar baltu zobu pastu, kuras sastāvā ir soda, vai ožamo spirtu, ko pusi uz pusi sajauc ar ūdeni.

Zeltlietu kopšana

Ar zelta rotu kopšanu viss ir nedaudz vienkāršāk. Zelts apkārtējo apstākļu ietekmē neoksidējas un nemaina krāsu, tāpēc nav tik būtiski ievērot specifiskus uzturēšanas nosacījumus, taču pastāv cita problēma – smalkas zelta ķēdītes praksē nereti gadās pārraut, tādā gadījumā talkā jāaicina juvelieris, kas atjaunos stiprinājumu. Savukārt, ja zelta rotas ir kļuvušas netīras, tās var notīrīt ar trauku mazgāšanas līdzekli un zobu birsti.

Ekspertu palīdzība

Ja vēlaties par rotām parūpēties īpaši labi un droši, Gredzentins.lv eksperti iesaka tās aiznest uz juvelieru darbnīcu, kur profesionāļi ar speciālām ierīcēm pamatīgi notīrīs gredzenus un ķēdītes. Šāda pakalpojuma izmaksas ir vien pāris eiro par katru rotu. Rotaslietas nav kas tāds, ko katru mēnesi vai pat gadu pērkam jaunu, visbiežāk tās kalpo gadu desmitiem ilgi, tāpēc likumsakarīgi, ka par tām nepieciešams arī atbilstoši rūpēties.