Ko teikt bērnam pirms zobārsta vizītes?

laimīga pusaudze pēc zobārsta vizītes

Pirmā zobārste vizīte – tas ir satraucošs notikums ne tikai pašam bērnam, bet arī viņa vecākiem. Tieši tāpēc savlaicīgi sagatavojot bērnu šai vizītei, jūs atbrīvosieties sevi no virknes dažādu galvassāpju un padarīsiet šo pasākumu pavisam netraumējošu bērnam.

Pats galvenais, lai sagatavotu bērnu, šai zobārsta vizītei, ir saruna. Lai šī saruna būtu maksimāli produktīva, var pieturēties pie galvenajiem punktiem un ieteikumiem.

Nemelojat bērnam

Daudzi vecāki pirms vizītes saka, ka ārsts tikai paskatīsies un neko sāpīgu nedarīs. Taču ne vienmēr tā ir taisnība. Ja vizītes laikā tomēr atklāsies, ka zobiņš ir jālabo, bērns jutīsies pievilts un viņam būs grūti jums turpmāk uzticēties.

Pastāstiet par procedūras norisi

Vislabākais variants ir detalizēti pastāstīt, kā tieši notiek vizīte pie zobārsta. Pastāstiet, ka apmeklējuma laikā ārsts apskatīs mutes dobumu un nepieciešamības gadījumā veiks arī ārstēšanu. Noteikti ir jāizskaidro, kāpēc zobu ārstēšana ir nepieciešama un kāpēc ielaistas zobu saslimšanas ir tik bīstamas. Piemēram, Dr. Jūlijas Katkevičas diennakts zobārstniecībā bērniem vispirms izstāsta tālāko notikumu gaitu.

Iemācīt labu mutes dobuma higiēnu

Lai bērns zobārsta vizīti uztvertu kā pašsaprotamu pasākumu, viņam ir jāsaprot, ka zobu higiēnai ir liela nozīme. Vecākiem ir jāseko līdzi, lai katru dienu mājas apstākļos bērns pienācīgi tīra zobus vismaz 3 minūtes divas reizes dienā, izmanto zobu diegu un uzturā nelieti pārlieku lielu saldumu daudzumu. Ja bērns jau no pirmsākumiem saprot šo lietu nepieciešamību, viņam būs arī vieglāk saprast, kāpēc tik svarīgi apmeklēt zobārstu.

Esiet labs piemērs

Bērns piemēru ņem no saviem vecākiem. Pirms bērna zobārsta vizītes, jūs varat viņam pastāstīt, ka pats regulāri apmeklējāt zobārsta kabinetu un rūpējaties par sava mutes dobuma veselību. Ja jūsu bērns redzēs, ka zobu higiēna un ārstēšana ir pašsaprotama lieta, viņš no tā baidīsies mazāk un uztvēra visu procesu mierīgāk.